“Adapun kebahagiaan ilmu, maka hal itu tidak dapat kamu rasakan kecuali dengan cara mengerahkan segenap kemampuan, keseriusan dalam belajar, dan niat yang benar"-Ibnu Qayyim.

Friday, June 25, 2010

Kembara: Bulan & Al-Quran


Hari ini, tanggal 26hb Jun akhirnya sudah bermula perjalananku dalam menghafaz al-Quran setelah sekian lama meninggalkannya..huhu..cuti hampir 2 bulan sebelum ni betul2 difokuskan untuk mengulang je(plus buat report pelik 2...nasib badan)) sampai tak sempat nak cari modal baru. Tapi tak pe, sbb aku dah memang set nak mulakan hafalan hari ini..kebetulan hari ini akan terjadinya fenomena gerhana bulan. Ustaz Mat Nor Besar(ustaz ex-shams) yang cerita pasal ni. Katanya Gerhana akan berlaku pada jam 4 petang ni hingga jam sepuluh malam...Ustaz ni bukan saje masyi dalam bidang Quran, tapi dalam bidang falak pun..tabik la ustaz. Kata ustaz lagi, gerhana biasanya hanya berlaku dalam bulan2 tertentu, yakni bulan yang istimewa saje. Dalam tahun ni je, dah 3 kali terjadinya gerhana bulan ni..Oleh itu, sempena menghayati makna gerhana bulan ni, jom kite solat sunat gerhana bulan.

Menurut hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim : Sesungguhnya matahari dan bulan merupakan dua tanda daripada tanda-tanda (kebesaran) Allah tidak berlaku gerhana pada kedua-duanya kerana kematiaan seseorang dan tidak pula kerana kelahirannya. Maka apabila kamu melihat perkara itu maka sembahyanglah dan berdoalah sehingga kembali terang(hilang gerhana) apa dengan kamu.
Hadis ini keluar daripada mulut Rasulullah s.a.w pada hari kematian anak lelakinya Ibrahim di mana ramai orang mendakwa bahawa kematian Ibrahim inilah yang menyebabkan matahari bersedih sehingga berlakunya gerhana. Mengikut kepercayaan mereka ketika jahiliah di mana apabila berlakunya gerhana matahari atau pun bulan maka mereka beranggapan bahawa berlakunya sesuatu gerhana disebabkan kematian seseorang yang besar dan mulia. Rasulullah s.a.w telah menyangkal kefahaman karut ini lalu bersabda sebagaimana tersebut. Begitulah juga dengan kebanyakan kita hari ini yang mana mereka bukan bersegera untuk solat gerhana apabila berlakunya sesuatu gerhana tetapi sebaliknya mencari sesuatu untuk memukul pangkal-pangkal pokok buahan supaya berbuah lebat. Perkara ini jika melibatkan kepercayaan yang berlawan dengan kekuasaan Allah dalam membuat sesuatu boleh membawa kepada syirik. (sumber dipetik dari blog Ustaz Ahar..jazakallah khairan..)

Cara Solat Sunat Gerhana


Solat gerhana ini disunatkan untuk ditunaikan secara berjemaah dengan diseru sebelum mendirikannya : as-Solatu Jaami'ah!! ( Solat berjemaah ) Niatnya : "Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat mengikut imam kerana Allah Ta'ala" - (Jika berimam) ataupun "Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Ta'ala" - (Jika solat seorang diri) Solat gerhana ini boleh dilakukan secara berseorang atau secara berjemaah dan sebaiknya dilakukan secara berjemaah.
Solat Gerhana mengandungi 2 rakaat, 4 al-Fatihah, 4 rukuk, dan 4 sujud. Iaitu seperti berikut : Rakaat pertama 1. Niat solat Gerhana, Takbir 2. Baca Surah Al-Fatihah dan surah 3. Rukuk 4. I'tidal 5. Baca Al-Fatihah dan surah 6. Rukuk. 7. I'tidal. 8. Sujud dan seterusnya seperti solat biasa.
Rakaat kedua 1. Niat solat Gerhana, Takbir. 2. Baca Al-Fatihah dan surah. 3. Rukuk. 4. I'tidal, 5. Baca Al-Fatihah dan surah. 6. Rukuk. 7. I'tidal. 8. Sujud 9. Tahiyyat Akhir

Dah abis bab gerhana, sambung balik bab cari modal. Alhamdulillah, pagi tadi aku dah start menghafal muka pertama surah Al-A'raf, juzuk 9. Kata kak anah, juzuk 9 ni agak mengcabar huhu..mungkin sebab baru masuk 1 muka, jadi masih tak terasa kepayahannya..tapi walau sesusah manapun, akan ku tempuhi jua.Muka yang pertama menceritakan tentang kaum nabi Syuaib yang enggan mengikut ajaran Allah, malah mengugut untuk mengusir nabi Syuaib & orang2 yang beriman jika tidak mahu kembali kempada ajaran lama. Akhirnya Allah menurunkan azab berupa gempa & bergelimpanganlah mayat2 dalam negeri itu seolah-olah, negeri itu tidakpernah didiami..InsyaAllah, esok akan disambung lagi perjuangan ini. Sehari semuka, jadi insyaAllah dalam tempoh yang masih berbaki 2 minggu ini,akan ku cari 7 muka sekurang-kurangnya...Semuga sentiasa dipermudahkan Allah. Dan semuga dapat jadi masyi macam Kak anah, kak sanah, kak tikah, kak aja, pokwe & pok mil..amien..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...